073 7200 200

Ontslag bedrijfseconomische redenen

Er is sprake van een bedrijfseconomisch ontslag, indien de omstandigheden waarin een bedrijf verkeert, de reden is voor ontslag. Er zijn verschillende soorten bedrijfseconomische redenen voor ontslag, waaronder een slechte of slechter wordende financiële situatie, (gedeeltelijke) bedrijfsbeëindiging, werkvermindering en organisatorische en/of technologische veranderingen.

 

Bij een bedrijfseconomisch ontslag dient een werkgever aan het UWV aan te tonen dat arbeidsplaatsen structureel, dat wil zeggen bezien over een periode van 26 weken, komen te vervallen. Daarbij moet ook per vervallen functie duidelijk worden gemaakt hoe de eventueel resterende werkzaamheden worden verdeeld.

Onderbouwing ontslag (bedrijfseconomische) redenen

Een werkgever die een werknemer vanwege economische redenen wil ontslaan, moet dus wel aan de hand van stukken onderbouwen dat er sprake is van bedrijfseconomische redenen. Bijvoorbeeld bij een slechte of slechter wordende financiële situatie wordt van een werkgever verwacht dat hij:

  • de oorzaak van de slechte financiële positie helder en inzichtelijk presenteert en toelicht;
  • concreet feiten en omstandigheden benoemt waaruit de bedrijfseconomische noodzaak blijkt. Verwijs hierbij naar specifieke posten/passages in de meegestuurde cijfermatige rapportages;
  • aangeeft welk (totaal)bedrag minimaal bespaard moet worden om de onderneming weer financieel gezond te krijgen;
  • toelicht welke kostenbesparende maatregelen (anders dan personeelskosten) zijn of worden genomen en om welke bedragen het gaat;
  • een onderbouwing geeft van het minimaal te bezuinigen bedrag op de personeelskosten;
  • het aantal arbeidsplaatsen dat komt te vervallen aangeeft en toelicht waarom juist dit aantal;
  • benoemt welke functie(s) daardoor komen te vervallen en toelicht waarom juist die functies vervallen;
  • toelicht hoe de eventueel resterende werkzaamheden worden verdeeld.

Personele gevolgen

Als er op grond van bedrijfseconomisch ontslag arbeidsplaatsen komen te vervallen, moet het gaan om een structureel verval van de arbeidsplaats. Daarnaast kan er niet op basis van willekeur een werknemer voor ontslag worden voorgedragen. Dit dient te gebeuren aan de hand van het zogenaamde afspiegelingsbeginsel, met uitzondering van unieke functies (functies die door maar één werknemer worden vervuld).

Meer weten over ontslag via het UWV met (bedrijfs-)economische redenen? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze arbeidsrechtspecialisten.

Wat klanten over ons zeggen

Referenties

Bent u op zoek naar dé specialist in arbeidsrecht? Schakel dan een arbeidsrecht advocaat van Snijders Arbeidsrecht in. Wij werken voor cliënten door geheel Nederland, alsook op de Nederlandse Antillen. Daarnaast hebben we een goed internationaal netwerk, waardoor we ook in internationale arbeidsrechtelijke kwesties de gewenste doelen behalen. Graag onderhouden we ook met u een duurzame relatie, zodat we bij conflicten snel, kostenefficiënt en effectief kunnen schakelen. 

Klantbeoordeling Op basis van 10 referenties
8,8

Bewondering voor de aanpak van een juridisch geschil die jaren aan duurde met een rabiate opponent. Waarbij wij recent de overstap van een niet nader te noemen advocaten kantoor naar kantoor Snijders als een “verlossing” hebben ervaren. Zowel op het communicatieve menselijke vlak als het actief betrokken zijn bij de strijd tussen wilskracht en emotie, waarbij zelfbeheersing een antwoord was. Team Snijders staat pal achter haar cliënt en zal daar waar nodig tot het gaatje gaan met behoud van plichtenethiek binnen de deontologie. Een hoge mate van betrokkenheid tekent Snijders, die verder gaat dan alleen het “afhandelen” van een commerciële aanpak binnen een juridisch geschil.

Het is zeker, indien wij juridische hulp danwel bijstand nodig hebben spreken wij direct Snijders Advocaten aan. Een aanrader voor diegene die betrokken experts zoekt waarbij integriteit en twee voeten op de grond mentaliteit een welkome aanvulling is. Met speciale dank aan mr. Alberta Veen-Brom.

Reno A.J. Meijer – DGA
Meijer Group B.V.

Wij werken sinds januari 2020 met Nina samen. Onze ervaring met Nina is dat zij zich goed verplaatst in ons als werkgever en het type bedrijf dat wij zijn. Ze denkt met ons mee in oplossingen en schetst alternatieven als deze er zijn. Ze is goed bereikbaar en handelt snel. Met inhoudelijke vragen kunnen we bij Nina terecht, want ze voorziet ons snel in een compleet, maar eerlijk antwoord.

Helma Latijnhouwers – Strijbosch
HR Manager bij Würth Nederland B.V.

Snijders Advocaten is een deskundig partner gebleken in het oplossen van arbeidsrechtelijke vraagstukken. Als HR Directeur houd ik van daadkracht kwaliteit en oplossingen en dat heb ik gevonden in Snijders Advocaten. Ik kan een ieder aanraden dit kantoor te raadplegen.

Marcel Ebbers
Swiss Sense

Het laatste nieuws

Actueel

Als gespecialiseerd advocaat in het arbeidsrecht is het van belang om op de hoogte te zijn én te blijven van de actualiteit en laatste ontwikkelingen. Wij publiceren en doceren voorts in het arbeidsrecht. Snijders Arbeidsrecht laat u graag kennismaken met de laatste ontwikkelingen, bijzondere cases en meest interessante vraagstukken.

Wat te doen tegen een opgelegde boete in verband met het overtreden van de Arbeidstijdenwet?
Arbeidstijdenwet In de arbeidstijdenwet zijn regels opgenomen over werktijden (hoeveel uur mag een werknemer maximaal [...]
Webinar data-lazy-src=
Herstructureren in coronatijd? SAVE THE DATE! Snijders Advocaten organiseert op 9 maart 2021 een live webinar [...]
Q&A: Kan ik eigenlijk een ziekmelding van een werknemer weigeren?
In deze Q&A vertelt Thijs van Liempd kort of een werkgever een ziekmelding van een [...]