073 7200 200

Individueel ontslag

Een individueel ontslag is het beëindigen van het dienstverband van één werknemer. Zowel een werkgever als een werknemer kunnen op een gegeven moment tot de conclusie komen dat een samenwerking niet (meer) werkt. Soms heeft een werknemer bij een ontslag recht op een transitievergoeding.

Transitievergoeding

Indien een arbeidsovereenkomst op initiatief van een werkgever is beëindigd, is een werkgever in beginsel een transitievergoeding aan een werknemer verschuldigd. Dit geldt óók als een werkgever ervoor kiest om een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet te verlengen. Andere voorbeelden waarbij een werkgever een transitievergoeding aan een werknemer is verschuldigd, zijn opzegging van een arbeidsovereenkomst door werkgever dan wel ontbinding van een arbeidsovereenkomst op verzoek van een werkgever.

In sommige gevallen is een werkgever geen transitievergoeding aan een werknemer verschuldigd. Dit is het geval indien het initiatief tot beëindiging van een arbeidsovereenkomst bij de werkgever ligt, maar het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van een werknemer. Dit geldt slechts in uitzonderlijke situaties, zoals bij een ontslag op staande voet.

Hoogte transitievergoeding

De hoogte van de transitievergoeding is afhankelijk van het aantal dienstjaren en het bruto maandsalaris. De formule is – kort gezegd – 1/3 bruto maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Er zijn verschillende looncomponenten die van invloed zijn op de hoogte van het bruto maandsalaris. Per 1 januari 2020 is de transitievergoeding maximaal € 83.000,00 bruto of bij een hoger jaarsalaris, maximaal een jaarsalaris.

Advies over individueel ontslag of de berekening van de transitievergoeding? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze arbeidsrechtspecialisten.

Wat klanten over ons zeggen

Referenties

Bent u op zoek naar dé specialist in arbeidsrecht? Schakel dan een arbeidsrecht advocaat van Snijders Arbeidsrecht in. Wij werken voor cliënten door geheel Nederland, alsook op de Nederlandse Antillen. Daarnaast hebben we een goed internationaal netwerk, waardoor we ook in internationale arbeidsrechtelijke kwesties de gewenste doelen behalen. Graag onderhouden we ook met u een duurzame relatie, zodat we bij conflicten snel, kostenefficiënt en effectief kunnen schakelen. 

Klantbeoordeling Op basis van 10 referenties
8,8

Onverwacht onlangs gebruik moeten maken van een advocaat vanwege een ontslagprocedure.
Goede en duidelijke uitleg ontvangen van, in dit geval, advocaat Thijs van Liempd.
Prima geholpen en duidelijke communicatie. Alles goed en in korte tijd geregeld en afgehandeld, dus zeer tevreden!

Rick

Nina is een gedreven arbeidsrechtsspecialist en zij adviseert onze HR afdeling over uiteenlopende arbeidsrechtelijke vraagstukken. Naast haar gedrevenheid om altijd het maximale resultaat te willen behalen, is zij ook een fijne sparringpartner. Wij raden Nina zeker aan voor uw bedrijf!

Monique Petstra
HR Manager bij Keune Haircosmetics Manufacturing B.V.

Snijders Advocaten is een deskundig partner gebleken in het oplossen van arbeidsrechtelijke vraagstukken. Als HR Directeur houd ik van daadkracht kwaliteit en oplossingen en dat heb ik gevonden in Snijders Advocaten. Ik kan een ieder aanraden dit kantoor te raadplegen.

Marcel Ebbers
Swiss Sense

Het laatste nieuws

Actueel

Als gespecialiseerd advocaat in het arbeidsrecht is het van belang om op de hoogte te zijn én te blijven van de actualiteit en laatste ontwikkelingen. Wij publiceren en doceren voorts in het arbeidsrecht. Snijders Arbeidsrecht laat u graag kennismaken met de laatste ontwikkelingen, bijzondere cases en meest interessante vraagstukken.

Wat te doen tegen een opgelegde boete in verband met het overtreden van de Arbeidstijdenwet?
Arbeidstijdenwet In de arbeidstijdenwet zijn regels opgenomen over werktijden (hoeveel uur mag een werknemer maximaal [...]
Webinar data-lazy-src=
Herstructureren in coronatijd? SAVE THE DATE! Snijders Advocaten organiseert op 9 maart 2021 een live webinar [...]
Q&A: Kan ik eigenlijk een ziekmelding van een werknemer weigeren?
In deze Q&A vertelt Thijs van Liempd kort of een werkgever een ziekmelding van een [...]