073 7200 200

Ontslag op staande voet

In het arbeidsrecht is het ontslag op staande voet het ‘ultimum remedium’. Slechts in uitzonderlijke situaties kan een werkgever een werknemer op staande voet ontslaan. De reden daarvoor is dat bij een ontslag op staande voet een werknemer direct zonder baan én zonder inkomen komt te zitten.

Voor het ontslag op staande voet is een dringende reden nodig waardoor de arbeidsovereenkomst per onmiddellijke ingang door een werkgever kan worden opgezegd. Het moet gaan om daden, eigenschappen of gedragingen van de werknemer waardoor van de werkgever niet langer verwacht kan worden dat hij de arbeidsovereenkomst voortzet.

Bij de beoordeling of er sprake is van een dringende reden moeten alle omstandigheden, dus ook de persoonlijke omstandigheden van de werknemer, worden meegewogen. Daarnaast moet een ontslag op staande voet onverwijld, dat houdt in onmiddellijk nadat de redenen voor het ontslag op staande voet bekend zijn geworden, worden medegedeeld aan de werknemer.

Ontslag op staande voet aanvechten

Als een werknemer op staande voet wordt ontslagen, is het zeer waarschijnlijk dat een werknemer actie zal ondernemen en het ontslag zal aanvechten. De arbeidsovereenkomst eindigt dan immers per direct waardoor een werknemer ook per direct geen loon meer ontvangt. Ook kan een werknemer bij een ontslag op staande voet geen aanspraak maken op een WW-uitkering.

Naar de rechter

Een werknemer kan naar de rechter gaan om het – onterecht – ontslag op staande voet aan te vechten.  Bijvoorbeeld omdat een werknemer de dringende reden die aan het ontslag op staande voet ten grondslag ligt, wil aanvechten. In veruit de meeste gevallen vraagt een werknemer de rechter niet om vernietiging van het ontslag op staande voet, maar om de transitievergoeding, de schadevergoeding en de billijke vergoeding. Wat de werknemer ook vraagt, dit moet binnen twee maanden na het ontslag gebeuren.

Wat kan de rechter toekennen aan de werknemer

De rechter zal het ontslag op staande voet beoordelen en beslissen of dat geldig of niet geldig is. Indien de rechter het ontslag op staande voet geldig vindt, zal hij aan de werknemer niets toekennen. Als de rechter het ontslag op staande voet niet geldig vindt, zal de rechter de transitievergoeding, de schadevergoeding en de billijke vergoeding kunnen toekennen (en dat zo goed als altijd ook doen).

Meer weten over de mogelijkheden van ontslag op staande voet? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze arbeidsrechtspecialisten.

 

Wat klanten over ons zeggen

Referenties

Bent u op zoek naar dé specialist in arbeidsrecht? Schakel dan een arbeidsrecht advocaat van Snijders Arbeidsrecht in. Wij werken voor cliënten door geheel Nederland, alsook op de Nederlandse Antillen. Daarnaast hebben we een goed internationaal netwerk, waardoor we ook in internationale arbeidsrechtelijke kwesties de gewenste doelen behalen. Graag onderhouden we ook met u een duurzame relatie, zodat we bij conflicten snel, kostenefficiënt en effectief kunnen schakelen. 

Klantbeoordeling Op basis van 10 referenties
8,8

“Danny, je lijkt Barcelona wel… tikkie takka
Thijs heeft gebeld en onderneemt actie
Thnx man!!”

→
Bewakingsdienst Van Mook

Wij werken sinds januari 2020 met Nina samen. Onze ervaring met Nina is dat zij zich goed verplaatst in ons als werkgever en het type bedrijf dat wij zijn. Ze denkt met ons mee in oplossingen en schetst alternatieven als deze er zijn. Ze is goed bereikbaar en handelt snel. Met inhoudelijke vragen kunnen we bij Nina terecht, want ze voorziet ons snel in een compleet, maar eerlijk antwoord.

Helma Latijnhouwers – Strijbosch
HR Manager bij Würth Nederland B.V.

Nina is een gedreven arbeidsrechtsspecialist en zij adviseert onze HR afdeling over uiteenlopende arbeidsrechtelijke vraagstukken. Naast haar gedrevenheid om altijd het maximale resultaat te willen behalen, is zij ook een fijne sparringpartner. Wij raden Nina zeker aan voor uw bedrijf!

Monique Petstra
HR Manager bij Keune Haircosmetics Manufacturing B.V.

Het laatste nieuws

Actueel

Als gespecialiseerd advocaat in het arbeidsrecht is het van belang om op de hoogte te zijn én te blijven van de actualiteit en laatste ontwikkelingen. Wij publiceren en doceren voorts in het arbeidsrecht. Snijders Arbeidsrecht laat u graag kennismaken met de laatste ontwikkelingen, bijzondere cases en meest interessante vraagstukken.

Wat te doen tegen een opgelegde boete in verband met het overtreden van de Arbeidstijdenwet?
Arbeidstijdenwet In de arbeidstijdenwet zijn regels opgenomen over werktijden (hoeveel uur mag een werknemer maximaal [...]
Webinar data-lazy-src=
Herstructureren in coronatijd? SAVE THE DATE! Snijders Advocaten organiseert op 9 maart 2021 een live webinar [...]
Q&A: Kan ik eigenlijk een ziekmelding van een werknemer weigeren?
In deze Q&A vertelt Thijs van Liempd kort of een werkgever een ziekmelding van een [...]