073 7200 200

Re-integratie

Indien een werknemer ziek is, hebben zowel werkgever en werknemer – in het kader van een re-integratietraject – rechten en verplichtingen. Het re-integratietraject duurt in principe 104 weken en kan bestaan uit een eerste spoor-en/of een tweede spoor traject.

Eerste spoor traject

In beginsel zal het re-integratietraject binnen het bedrijf van de werkgever plaatsvinden (re-integratie eerste spoor). Het doel van het 1ste spoor traject is hervatting in de eigen functie, al dan niet in aangepaste vorm. De verplichtingen bij een 1ste spoor traject vloeien voort uit de Wet Poortwachter, waarbij zowel werkgever als werknemer re-integratieverplichtingen hebben.

Tweede spoor traject

Indien blijkt dat binnen het 1ste spoor traject geen mogelijkheden zijn voor de werknemer om te re-integreren, dan wordt gekeken naar re-integratiemogelijkheden bij een ander bedrijf. Dit wordt ook wel een 2de-spoor traject genoemd. In de meeste gevallen zal aan de hand van het advies van de bedrijfsarts worden bepaald of een tweede spoor traject moet worden gestart. Omdat dit vaak specialistisch werk is, kan de werkgever hiervoor een gespecialiseerd re-integratiebedrijf inschakelen.

In dienst treden bij 2despoor-werkgever

Nadat een periode van 104 weken is verstreken – en de werknemer nog steeds ziek is – kan een werkgever het UWV om toestemming vragen om de arbeidsovereenkomst op te zeggen. Een andere mogelijkheid is dat de werknemer in dienst treedt bij het bedrijf waar het tweede spoor traject is doorlopen.

In de meeste gevallen zal dan de arbeidsovereenkomst bij de eerste werkgever worden beëindigd, zodat de werknemer met de tweede spoor-werkgever een nieuwe arbeidsovereenkomst kan aangaan. Let wel: de eerste werkgever is in dat geval dan wel een transitievergoeding aan de werknemer verschuldigd.

Een andere constructie is detachering, waarbij het dienstverband bij de 1ste werkgever niet wordt beëindigd, maar de werknemer wordt uitgeleend aan de 2de spoor-werkgever. In dat geval is de 1ste werkgever geen transitievergoeding aan de werknemer verschuldigd, omdat er ook geen sprake is van een beëindiging van het dienstverband.

Meer weten over het eerste spoor en/of twee spoor re-integratietraject? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze arbeidsrechtspecialisten.

Wat klanten over ons zeggen

Referenties

Bent u op zoek naar dé specialist in arbeidsrecht? Schakel dan een arbeidsrecht advocaat van Snijders Arbeidsrecht in. Wij werken voor cliënten door geheel Nederland, alsook op de Nederlandse Antillen. Daarnaast hebben we een goed internationaal netwerk, waardoor we ook in internationale arbeidsrechtelijke kwesties de gewenste doelen behalen. Graag onderhouden we ook met u een duurzame relatie, zodat we bij conflicten snel, kostenefficiënt en effectief kunnen schakelen. 

Klantbeoordeling Op basis van 10 referenties
8,8

Vanaf het eerste (bel) contact, waarin ik mijn verhaal vertelde en de inzet van een advocaat wilde, heb ik steun en inzet van mijn advocaat ervaren. Alles wat gedaan werd richting de andere partij, werd met mij gedeeld. Ik ben elke keer gelijk op de hoogte gebracht van de reactie(s) van de andere partij en kon daarover “sparren” met mijn advocaat. De bereikbaarheid was erg goed. Er is best veel contact (telefonisch en via de mail) geweest en dat was erg fijn. Hij heeft mij altijd duidelijk de voors en tegens van de volgende stap duidelijk gemaakt en ik heb mij daar ondersteund in gevoeld.

Anoniem

Nina is een gedreven arbeidsrechtsspecialist en zij adviseert onze HR afdeling over uiteenlopende arbeidsrechtelijke vraagstukken. Naast haar gedrevenheid om altijd het maximale resultaat te willen behalen, is zij ook een fijne sparringpartner. Wij raden Nina zeker aan voor uw bedrijf!

Monique Petstra
HR Manager bij Keune Haircosmetics Manufacturing B.V.

Mijn ervaring met Snijders Advocaten. Pragmatisch, deskundig advies en een recht door zee benadering. Bij een mogelijk volgend juridisch dossier het kantoor dat door mij gebeld gaat worden.

Anoniem

Het laatste nieuws

Actueel

Als gespecialiseerd advocaat in het arbeidsrecht is het van belang om op de hoogte te zijn én te blijven van de actualiteit en laatste ontwikkelingen. Wij publiceren en doceren voorts in het arbeidsrecht. Snijders Arbeidsrecht laat u graag kennismaken met de laatste ontwikkelingen, bijzondere cases en meest interessante vraagstukken.

Wat te doen tegen een opgelegde boete in verband met het overtreden van de Arbeidstijdenwet?
Arbeidstijdenwet In de arbeidstijdenwet zijn regels opgenomen over werktijden (hoeveel uur mag een werknemer maximaal [...]
Webinar data-lazy-src=
Herstructureren in coronatijd? SAVE THE DATE! Snijders Advocaten organiseert op 9 maart 2021 een live webinar [...]
Q&A: Kan ik eigenlijk een ziekmelding van een werknemer weigeren?
In deze Q&A vertelt Thijs van Liempd kort of een werkgever een ziekmelding van een [...]