073 7200 200

Arbeidsovereenkomst bepaalde tijd

In het arbeidsrecht kan een onderscheid worden gemaakt tussen de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd en de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Het uitgangspunt is dat een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is, tenzij werkgever en werknemer uitdrukkelijk zijn overeengekomen dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd.

De arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is een overeenkomst die niet voor onbepaalde duur is. De duur van de overeenkomst voor bepaalde tijd kan worden uitgedrukt in jaren, maanden of zelfs weken. Het is ook mogelijk om het einde van het contract voor bepaalde tijd te koppelen aan de duur van een bepaald project of de duur van bepaalde tijdelijke werkzaamheden.

Einde van het contract voor bepaalde tijd

Het contract voor bepaalde tijd loopt in beginsel van rechtswege af. Dat betekent dat voorafgaande opzegging niet is vereist. De arbeidsovereenkomst eindigt dan simpelweg door het verstrijken van een bepaalde tijd. Dit geldt óók als zich een opzegverbod voordoet, bijvoorbeeld als een werknemer bij het einde van het contract ziek is of zwanger.

Aanzegverplichting bij de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd

Ook al eindigt de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd automatisch; een werkgever heeft wel een aanzegverplichting. De aanzegverplichting houdt in dat een werkgever bij een contract voor bepaalde tijd met een duur van zes maanden of langer, uiterlijk één maand van tevoren schriftelijk aan een werknemer laat weten of de arbeidsovereenkomst al dan niet  wordt verlengd.

Aanzegboete

Indien een werkgever niet voldoet aan de aanzegverplichting, is een werkgever aan een werknemer een aanzegboete verschuldigd. De hoogte van de aanzegboete is afhankelijk van het aantal dagen dat een werkgever te laat is met aanzeggen en bedraagt maximaal een bruto maandsalaris. Ook in geval de arbeidsovereenkomst wordt verlengd, maar een werkgever dit niet tijdig aan een werknemer heeft laten weten, geldt dat een werknemer in beginsel recht heeft op een aanzegboete. Als een werkgever weigert om de aanzegboete te betalen, dient een werknemer binnen twee maanden na de dag waarop arbeidsovereenkomst is geëindigd, een verzoek tot betaling van de aanzegboete bij de rechtbank in te dienen. Doet een werknemer dat niet tijdig, dan vervalt de aanspraak op de aanzegboete.

Meer weten over de wettelijke aanzegverplichting of hulp nodig bij het claimen van een aanzegboete? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze arbeidsrechtspecialisten.

Wat klanten over ons zeggen

Referenties

Bent u op zoek naar dé specialist in arbeidsrecht? Schakel dan een arbeidsrecht advocaat van Snijders Arbeidsrecht in. Wij werken voor cliënten door geheel Nederland, alsook op de Nederlandse Antillen. Daarnaast hebben we een goed internationaal netwerk, waardoor we ook in internationale arbeidsrechtelijke kwesties de gewenste doelen behalen. Graag onderhouden we ook met u een duurzame relatie, zodat we bij conflicten snel, kostenefficiënt en effectief kunnen schakelen. 

Klantbeoordeling Op basis van 10 referenties
8,8

Bewondering voor de aanpak van een juridisch geschil die jaren aan duurde met een rabiate opponent. Waarbij wij recent de overstap van een niet nader te noemen advocaten kantoor naar kantoor Snijders als een “verlossing” hebben ervaren. Zowel op het communicatieve menselijke vlak als het actief betrokken zijn bij de strijd tussen wilskracht en emotie, waarbij zelfbeheersing een antwoord was. Team Snijders staat pal achter haar cliënt en zal daar waar nodig tot het gaatje gaan met behoud van plichtenethiek binnen de deontologie. Een hoge mate van betrokkenheid tekent Snijders, die verder gaat dan alleen het “afhandelen” van een commerciële aanpak binnen een juridisch geschil.

Het is zeker, indien wij juridische hulp danwel bijstand nodig hebben spreken wij direct Snijders Advocaten aan. Een aanrader voor diegene die betrokken experts zoekt waarbij integriteit en twee voeten op de grond mentaliteit een welkome aanvulling is. Met speciale dank aan mr. Alberta Veen-Brom.

Reno A.J. Meijer – DGA
Meijer Group B.V.

Nina is een gedreven arbeidsrechtsspecialist en zij adviseert onze HR afdeling over uiteenlopende arbeidsrechtelijke vraagstukken. Naast haar gedrevenheid om altijd het maximale resultaat te willen behalen, is zij ook een fijne sparringpartner. Wij raden Nina zeker aan voor uw bedrijf!

Monique Petstra
HR Manager bij Keune Haircosmetics Manufacturing B.V.

Vanwege een zakelijk geschil zocht ik een advocaat die mij kon bijstaan. Na wat onderzoek kwam ik terecht bij Snijders advocaten, waar Alberta mijn zaak op zich nam. Vanaf het begin was er een prettige, no nonsense communicatie en had ik het gevoel dat ze echt achter mij stond. Dat is een ontzettend prettig gevoel! Ze was duidelijk over waar ik juridisch stond en kon mij adviseren over welke stappen te nemen. Alle belangrijke zaken werden continue overlegd, zodat we er samen uitkwamen. Zij heeft de zaak tevens tot een goed einde gebracht! Kortom; Een ontzettend prettige samenwerking en mocht het ooit nog nodig zijn, zeker voor herhaling vatbaar.

Lisette Kars

Het laatste nieuws

Actueel

Als gespecialiseerd advocaat in het arbeidsrecht is het van belang om op de hoogte te zijn én te blijven van de actualiteit en laatste ontwikkelingen. Wij publiceren en doceren voorts in het arbeidsrecht. Snijders Arbeidsrecht laat u graag kennismaken met de laatste ontwikkelingen, bijzondere cases en meest interessante vraagstukken.

Wat te doen tegen een opgelegde boete in verband met het overtreden van de Arbeidstijdenwet?
Arbeidstijdenwet In de arbeidstijdenwet zijn regels opgenomen over werktijden (hoeveel uur mag een werknemer maximaal [...]
Webinar data-lazy-src=
Herstructureren in coronatijd? SAVE THE DATE! Snijders Advocaten organiseert op 9 maart 2021 een live webinar [...]
Q&A: Kan ik eigenlijk een ziekmelding van een werknemer weigeren?
In deze Q&A vertelt Thijs van Liempd kort of een werkgever een ziekmelding van een [...]