073 7200 200

Arbeidsovereenkomst bepaalde tijd

In het arbeidsrecht kan een onderscheid worden gemaakt tussen de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd en de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Het uitgangspunt is dat een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is, tenzij werkgever en werknemer uitdrukkelijk zijn overeengekomen dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd.

De arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is een overeenkomst die niet voor onbepaalde duur is. De duur van de overeenkomst voor bepaalde tijd kan worden uitgedrukt in jaren, maanden of zelfs weken. Het is ook mogelijk om het einde van het contract voor bepaalde tijd te koppelen aan de duur van een bepaald project of de duur van bepaalde tijdelijke werkzaamheden.

Einde van het contract voor bepaalde tijd

Het contract voor bepaalde tijd loopt in beginsel van rechtswege af. Dat betekent dat voorafgaande opzegging niet is vereist. De arbeidsovereenkomst eindigt dan simpelweg door het verstrijken van een bepaalde tijd. Dit geldt óók als zich een opzegverbod voordoet, bijvoorbeeld als een werknemer bij het einde van het contract ziek is of zwanger.

Aanzegverplichting bij de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd

Ook al eindigt de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd automatisch; een werkgever heeft wel een aanzegverplichting. De aanzegverplichting houdt in dat een werkgever bij een contract voor bepaalde tijd met een duur van zes maanden of langer, uiterlijk één maand van tevoren schriftelijk aan een werknemer laat weten of de arbeidsovereenkomst al dan niet  wordt verlengd.

Aanzegboete

Indien een werkgever niet voldoet aan de aanzegverplichting, is een werkgever aan een werknemer een aanzegboete verschuldigd. De hoogte van de aanzegboete is afhankelijk van het aantal dagen dat een werkgever te laat is met aanzeggen en bedraagt maximaal een bruto maandsalaris. Ook in geval de arbeidsovereenkomst wordt verlengd, maar een werkgever dit niet tijdig aan een werknemer heeft laten weten, geldt dat een werknemer in beginsel recht heeft op een aanzegboete. Als een werkgever weigert om de aanzegboete te betalen, dient een werknemer binnen twee maanden na de dag waarop arbeidsovereenkomst is geëindigd, een verzoek tot betaling van de aanzegboete bij de rechtbank in te dienen. Doet een werknemer dat niet tijdig, dan vervalt de aanspraak op de aanzegboete.

Meer weten over de wettelijke aanzegverplichting of hulp nodig bij het claimen van een aanzegboete? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze arbeidsrechtspecialisten.

Wat klanten over ons zeggen

Referenties

Bent u op zoek naar dé specialist in arbeidsrecht? Schakel dan een arbeidsrecht advocaat van Snijders Arbeidsrecht in. Wij werken voor cliënten door geheel Nederland, alsook op de Nederlandse Antillen. Daarnaast hebben we een goed internationaal netwerk, waardoor we ook in internationale arbeidsrechtelijke kwesties de gewenste doelen behalen. Graag onderhouden we ook met u een duurzame relatie, zodat we bij conflicten snel, kostenefficiënt en effectief kunnen schakelen. 

Klantbeoordeling Op basis van 9 referenties
8,7

De advocaten van Snijders staan ons altijd goed en deskundig bij. We kunnen er voor al onze arbeidsrechtelijke vragen terecht en krijgen altijd snel en praktisch bruikbare adviezen.

Anoniem

Nina is een gedreven arbeidsrechtsspecialist en zij adviseert onze HR afdeling over uiteenlopende arbeidsrechtelijke vraagstukken. Naast haar gedrevenheid om altijd het maximale resultaat te willen behalen, is zij ook een fijne sparringpartner. Wij raden Nina zeker aan voor uw bedrijf!

Monique Petstra
HR Manager bij Keune Haircosmetics Manufacturing B.V.

Mijn ervaring met Snijders Advocaten. Pragmatisch, deskundig advies en een recht door zee benadering. Bij een mogelijk volgend juridisch dossier het kantoor dat door mij gebeld gaat worden.

Anoniem

Het laatste nieuws

Actueel

Als gespecialiseerd advocaat in het arbeidsrecht is het van belang om op de hoogte te zijn én te blijven van de actualiteit en laatste ontwikkelingen. Wij publiceren en doceren voorts in het arbeidsrecht. Snijders Arbeidsrecht laat u graag kennismaken met de laatste ontwikkelingen, bijzondere cases en meest interessante vraagstukken.

Veel werkgevers sinds 2013 onterecht en te hoog beboet door de Inspectie SZW
Het financieel dagblad opende vandaag, 19 oktober 2020, met de kop: ‘’Arbeidsinspectie gaf werkgevers onterechte [...]
Reorganiseren, wie moet weg?
Bij een reorganisatie moet je een bepaalde volgorde aanhouden van de ontslagen. Dat heet afspiegelen. [...]
Afscheid nemen van werknemers uit andere Europese landen
Stel je hebt een Spaanse werknemer die hier woont en werkt, maar door COVID-19 ben [...]