073 7200 200

Ontslag

In het arbeidsrecht is ontslag het onderwerp dat het vaakst voorkomt. Ontslag is niet altijd fijn, maar soms onoverkomelijk.

Het ontslagrecht 2020

De regels van het ontslagrecht zijn constant aan verandering onderhevig en daarom is het goed bij een ontslag een advocaat in te schakelen. Meestal gaat het bij een ontslag om een vast contract, maar dat hoeft niet. De mogelijkheden voor ontslag zijn in de wet uitgewerkt. Soms is een ontslag niet mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een opzegverbod. De wet kent twee soorten opzegverboden. Dat zijn – kort gezegd – de ‘tijdens’ opzegverboden en de ‘wegens’ opzegverboden.

Tijdens-opzegverboden

Bij een tijdens-opzegverbod mag een werkgever de arbeidsovereenkomst van een werknemer niet opzeggen tijdens een bepaalde situatie.

Voorbeelden van tijdens-opzegverboden zijn onder andere:

  • Ziekte
  • Zwangerschap
  • Dienstplicht
  • OR-lidmaatschap

In de wet zijn nog een aantal andere tijdens-opzegverboden opgenomen. Deze tijdens-opzegverboden zijn soms niet van toepassing. Bijvoorbeeld als de werknemer schriftelijk heeft ingestemd met zijn opzegging of als er sprake is van een ontslag op staande voet.

Wegens-opzegverboden

Bij een wegens-opzegverbod mag een werkgever de arbeidsovereenkomst van een werknemer niet opzeggen vanwege een bepaalde situatie. In tegenstelling tot het tijdens-opzegverbod, zijn er op het wegens-opzegverbod geen uitzonderingen. Dat betekent dat bepaalde situaties door een werkgever nooit als reden mogen worden gebruikt om de arbeidsovereenkomst van een werknemer op te zeggen.

Voorbeelden van wegens-opzegverboden zijn bijvoorbeeld:

  • Lidmaatschap of werk voor een vakbond
  • Overgang van onderneming
  • Werk in de politiek

Geen absoluut ontslagverbod

Een opzegverbod is geen absoluut ontslagverbod. Dat een werkgever in een bepaalde situaties de arbeidsovereenkomst van een werknemer niet kan opzeggen, betekent dus niet dat een werkgever geen mogelijkheden heeft om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Een werkgever kan namelijk via de rechter proberen om de arbeidsovereenkomst te laten ontbinden. Het opzegverbod is immers strikt genomen niet van toepassing bij een ontbindingsverzoek. Echter, een rechter kan een ontbindingsverzoek afwijzen, zeker wanneer een rechter het vermoeden heeft dat een ontslag verband houdt met een opzegverbod. Dit wordt ook wel de reflexwerking van het opzegverbod genoemd.

Meer weten over de mogelijkheden van ontslag 2020 of een onterecht ontslag voorkomen? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze arbeidsrechtspecialisten.

Wat klanten over ons zeggen

Referenties

Bent u op zoek naar dé specialist in arbeidsrecht? Schakel dan een arbeidsrecht advocaat van Snijders Arbeidsrecht in. Wij werken voor cliënten door geheel Nederland, alsook op de Nederlandse Antillen. Daarnaast hebben we een goed internationaal netwerk, waardoor we ook in internationale arbeidsrechtelijke kwesties de gewenste doelen behalen. Graag onderhouden we ook met u een duurzame relatie, zodat we bij conflicten snel, kostenefficiënt en effectief kunnen schakelen. 

Klantbeoordeling Op basis van 9 referenties
8,7

“Danny, je lijkt Barcelona wel… tikkie takka
Thijs heeft gebeld en onderneemt actie
Thnx man!!”

→
Bewakingsdienst Van Mook

Bewondering voor de aanpak van een juridisch geschil die jaren aan duurde met een rabiate opponent. Waarbij wij recent de overstap van een niet nader te noemen advocaten kantoor naar kantoor Snijders als een “verlossing” hebben ervaren. Zowel op het communicatieve menselijke vlak als het actief betrokken zijn bij de strijd tussen wilskracht en emotie, waarbij zelfbeheersing een antwoord was. Team Snijders staat pal achter haar cliënt en zal daar waar nodig tot het gaatje gaan met behoud van plichtenethiek binnen de deontologie. Een hoge mate van betrokkenheid tekent Snijders, die verder gaat dan alleen het “afhandelen” van een commerciële aanpak binnen een juridisch geschil.

Het is zeker, indien wij juridische hulp danwel bijstand nodig hebben spreken wij direct Snijders Advocaten aan. Een aanrader voor diegene die betrokken experts zoekt waarbij integriteit en twee voeten op de grond mentaliteit een welkome aanvulling is. Met speciale dank aan mr. Alberta Veen-Brom.

Reno A.J. Meijer – DGA
Meijer Group B.V.

Vanwege een zakelijk geschil zocht ik een advocaat die mij kon bijstaan. Na wat onderzoek kwam ik terecht bij Snijders advocaten, waar Alberta mijn zaak op zich nam. Vanaf het begin was er een prettige, no nonsense communicatie en had ik het gevoel dat ze echt achter mij stond. Dat is een ontzettend prettig gevoel! Ze was duidelijk over waar ik juridisch stond en kon mij adviseren over welke stappen te nemen. Alle belangrijke zaken werden continue overlegd, zodat we er samen uitkwamen. Zij heeft de zaak tevens tot een goed einde gebracht! Kortom; Een ontzettend prettige samenwerking en mocht het ooit nog nodig zijn, zeker voor herhaling vatbaar.

Lisette Kars

Het laatste nieuws

Actueel

Als gespecialiseerd advocaat in het arbeidsrecht is het van belang om op de hoogte te zijn én te blijven van de actualiteit en laatste ontwikkelingen. Wij publiceren en doceren voorts in het arbeidsrecht. Snijders Arbeidsrecht laat u graag kennismaken met de laatste ontwikkelingen, bijzondere cases en meest interessante vraagstukken.

Veel werkgevers sinds 2013 onterecht en te hoog beboet door de Inspectie SZW
Het financieel dagblad opende vandaag, 19 oktober 2020, met de kop: ‘’Arbeidsinspectie gaf werkgevers onterechte [...]
Reorganiseren, wie moet weg?
Bij een reorganisatie moet je een bepaalde volgorde aanhouden van de ontslagen. Dat heet afspiegelen. [...]
Afscheid nemen van werknemers uit andere Europese landen
Stel je hebt een Spaanse werknemer die hier woont en werkt, maar door COVID-19 ben [...]