073 7200 200

Collectief ontslag

Wat is collectief ontslag? Er is sprake van een collectief ontslag wanneer binnen een tijdvak van drie maanden en binnen een bepaald gebied, het dienstverband van tenminste twintig medewerkers wordt beëindigd. Hierbij maakt het geen verschil of het dienstverband via het UWV, de kantonrechter, of een beëdigingsovereenkomst geschiedt, als het maar om bedrijfseconomische redenen is.

Wet Melding Collectief Ontslag

Indien er sprake is van een collectief ontslag, heeft een werkgever een meldingsplicht. Dat betekent dat een werkgever die voornemens is over te gaan tot collectief ontslag, dit schriftelijk moet melden bij het UWV en de betrokken vakbonden. In de melding moet worden aangegeven waarom een werkgever genoodzaakt is om over te gaan tot collectief ontslag.

Reorganisatieplan

De eerste stap bij een collectief ontslag, is het opstellen van een reorganisatieplan. In dit plan staat een uiteenzetting van de bedrijfseconomische redenen (onderbouwd met stukken) en de voorgenomen maatregelen. Maar dit plan bevat ook informatie over de reeds genomen bezuinigingsmaatregelen en een prognose voor de komende maanden. Daarnaast kan het reorganisatieplan ook dienen als basis voor het sociaal plan.

Melding UWV en vakbonden

Het doel van de meldplicht op grond van de Wet Melding Collectief Ontslag is dat een werkgever de vakbonden in de gelegenheid stelt om in overleg te treden over de voorgenomen ontslagen. Daarnaast is het overleg bedoeld om bijvoorbeeld een sociaal plan op te stellen. Ook het UWV kan proberen om het voorgenomen ontslag te voorkomen.

Adviesrecht ondernemingsraad

Naast de meldplicht, speelt het adviesrecht van de ondernemingsraad bij een collectief ontslag een rol. Het advies moet tijdig bij de ondernemingsraad worden ingewonnen, opdat hun advies nog van wezenlijke invloed kan zijn op het te nemen besluit. Indien een werkgever weigert het advies van een ondernemingsraad op te volgen, geeft de wet een aantal sancties. Hierbij kan gedacht worden aan het opleggen van een opschortingstermijn ten aanzien van de uitvoering van het besluit.

Meer weten over collectief ontslag in het algemeen of de Wet Melding Collectief Ontslag in het bijzonder? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze arbeidsrechtspecialisten.

Wat klanten over ons zeggen

Referenties

Bent u op zoek naar dé specialist in arbeidsrecht? Schakel dan een arbeidsrecht advocaat van Snijders Arbeidsrecht in. Wij werken voor cliënten door geheel Nederland, alsook op de Nederlandse Antillen. Daarnaast hebben we een goed internationaal netwerk, waardoor we ook in internationale arbeidsrechtelijke kwesties de gewenste doelen behalen. Graag onderhouden we ook met u een duurzame relatie, zodat we bij conflicten snel, kostenefficiënt en effectief kunnen schakelen. 

Klantbeoordeling Op basis van 9 referenties
8,7

De advocaten van Snijders staan ons altijd goed en deskundig bij. We kunnen er voor al onze arbeidsrechtelijke vragen terecht en krijgen altijd snel en praktisch bruikbare adviezen.

Anoniem

Vanwege een zakelijk geschil zocht ik een advocaat die mij kon bijstaan. Na wat onderzoek kwam ik terecht bij Snijders advocaten, waar Alberta mijn zaak op zich nam. Vanaf het begin was er een prettige, no nonsense communicatie en had ik het gevoel dat ze echt achter mij stond. Dat is een ontzettend prettig gevoel! Ze was duidelijk over waar ik juridisch stond en kon mij adviseren over welke stappen te nemen. Alle belangrijke zaken werden continue overlegd, zodat we er samen uitkwamen. Zij heeft de zaak tevens tot een goed einde gebracht! Kortom; Een ontzettend prettige samenwerking en mocht het ooit nog nodig zijn, zeker voor herhaling vatbaar.

Lisette Kars

Bewondering voor de aanpak van een juridisch geschil die jaren aan duurde met een rabiate opponent. Waarbij wij recent de overstap van een niet nader te noemen advocaten kantoor naar kantoor Snijders als een “verlossing” hebben ervaren. Zowel op het communicatieve menselijke vlak als het actief betrokken zijn bij de strijd tussen wilskracht en emotie, waarbij zelfbeheersing een antwoord was. Team Snijders staat pal achter haar cliënt en zal daar waar nodig tot het gaatje gaan met behoud van plichtenethiek binnen de deontologie. Een hoge mate van betrokkenheid tekent Snijders, die verder gaat dan alleen het “afhandelen” van een commerciële aanpak binnen een juridisch geschil.

Het is zeker, indien wij juridische hulp danwel bijstand nodig hebben spreken wij direct Snijders Advocaten aan. Een aanrader voor diegene die betrokken experts zoekt waarbij integriteit en twee voeten op de grond mentaliteit een welkome aanvulling is. Met speciale dank aan mr. Alberta Veen-Brom.

Reno A.J. Meijer – DGA
Meijer Group B.V.

Het laatste nieuws

Actueel

Als gespecialiseerd advocaat in het arbeidsrecht is het van belang om op de hoogte te zijn én te blijven van de actualiteit en laatste ontwikkelingen. Wij publiceren en doceren voorts in het arbeidsrecht. Snijders Arbeidsrecht laat u graag kennismaken met de laatste ontwikkelingen, bijzondere cases en meest interessante vraagstukken.

Veel werkgevers sinds 2013 onterecht en te hoog beboet door de Inspectie SZW
Het financieel dagblad opende vandaag, 19 oktober 2020, met de kop: ‘’Arbeidsinspectie gaf werkgevers onterechte [...]
Reorganiseren, wie moet weg?
Bij een reorganisatie moet je een bepaalde volgorde aanhouden van de ontslagen. Dat heet afspiegelen. [...]
Afscheid nemen van werknemers uit andere Europese landen
Stel je hebt een Spaanse werknemer die hier woont en werkt, maar door COVID-19 ben [...]