073 7200 200

Ontslag bij faillissement

Als een onderneming van een werkgever failliet gaat, breekt er voor zowel de werkgever als voor de werknemers een vervelende periode aan. Meestal leidt een faillissement van een werkgever ook tot ontslag.

Bij een faillissement wordt een curator aangesteld om de afwikkeling van het faillissement te regelen. Een curator heeft óók de bevoegdheid om de arbeidsovereenkomst van een werknemer op te zeggen. In de wet is bepaald dat een curator de arbeidsovereenkomst mag opzeggen zonder voorafgaande toestemming van het UWV en er geldt een opzegtermijn van maximaal zes weken.

Faillissementsuitkering

Soms heeft een werknemer recht op achterstallig salaris van de inmiddels gefailleerde werkgever. Het UWV vergoedt het achterstallig salaris tot een maximum van 13 weken voor de opzegdatum en het loon over de opzegtermijn tot maximaal zes weken na de opzegdatum. Daarnaast vergoedt het UWV eventueel in het voorafgaande jaar niet uitbetaald vakantiegeld, vakantiedagen en pensioenpremie. Deze uitkering wordt ook wel de faillissementsuitkering genoemd.

De belangrijkste voorwaarde om in aanmerking te komen voor een faillissementsuitkering is dat er sprake moet zijn van betalingsonmacht bij de werkgever. Bij een faillissement is dat meestal het geval.

Aanvraag bij het UWV

Indien is vastgesteld dat de betalingsonmacht bij een werkgever blijvend is, kan een werknemer dit doorgeven aan het UWV en een faillissementsuitkering aanvragen. Een werknemer moet dit wel tijdig doen – meestal binnen 26 weken na de eerste dag waarop een werkgever niet meer kon betalen – anders komt de aanspraak op een faillissementsuitkering te vervallen.

Meer weten over de gevolgen van een faillissement, ontslag bij faillissement of de faillissementsuitkering? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze arbeidsrechtspecialisten.

Wat klanten over ons zeggen

Referenties

Bent u op zoek naar dé specialist in arbeidsrecht? Schakel dan een arbeidsrecht advocaat van Snijders Arbeidsrecht in. Wij werken voor cliënten door geheel Nederland, alsook op de Nederlandse Antillen. Daarnaast hebben we een goed internationaal netwerk, waardoor we ook in internationale arbeidsrechtelijke kwesties de gewenste doelen behalen. Graag onderhouden we ook met u een duurzame relatie, zodat we bij conflicten snel, kostenefficiënt en effectief kunnen schakelen. 

Klantbeoordeling Op basis van 9 referenties
8,7

Bewondering voor de aanpak van een juridisch geschil die jaren aan duurde met een rabiate opponent. Waarbij wij recent de overstap van een niet nader te noemen advocaten kantoor naar kantoor Snijders als een “verlossing” hebben ervaren. Zowel op het communicatieve menselijke vlak als het actief betrokken zijn bij de strijd tussen wilskracht en emotie, waarbij zelfbeheersing een antwoord was. Team Snijders staat pal achter haar cliënt en zal daar waar nodig tot het gaatje gaan met behoud van plichtenethiek binnen de deontologie. Een hoge mate van betrokkenheid tekent Snijders, die verder gaat dan alleen het “afhandelen” van een commerciële aanpak binnen een juridisch geschil.

Het is zeker, indien wij juridische hulp danwel bijstand nodig hebben spreken wij direct Snijders Advocaten aan. Een aanrader voor diegene die betrokken experts zoekt waarbij integriteit en twee voeten op de grond mentaliteit een welkome aanvulling is. Met speciale dank aan mr. Alberta Veen-Brom.

Reno A.J. Meijer – DGA
Meijer Group B.V.

Vanwege een zakelijk geschil zocht ik een advocaat die mij kon bijstaan. Na wat onderzoek kwam ik terecht bij Snijders advocaten, waar Alberta mijn zaak op zich nam. Vanaf het begin was er een prettige, no nonsense communicatie en had ik het gevoel dat ze echt achter mij stond. Dat is een ontzettend prettig gevoel! Ze was duidelijk over waar ik juridisch stond en kon mij adviseren over welke stappen te nemen. Alle belangrijke zaken werden continue overlegd, zodat we er samen uitkwamen. Zij heeft de zaak tevens tot een goed einde gebracht! Kortom; Een ontzettend prettige samenwerking en mocht het ooit nog nodig zijn, zeker voor herhaling vatbaar.

Lisette Kars

“Danny, je lijkt Barcelona wel… tikkie takka
Thijs heeft gebeld en onderneemt actie
Thnx man!!”

→
Bewakingsdienst Van Mook

Het laatste nieuws

Actueel

Als gespecialiseerd advocaat in het arbeidsrecht is het van belang om op de hoogte te zijn én te blijven van de actualiteit en laatste ontwikkelingen. Wij publiceren en doceren voorts in het arbeidsrecht. Snijders Arbeidsrecht laat u graag kennismaken met de laatste ontwikkelingen, bijzondere cases en meest interessante vraagstukken.

Veel werkgevers sinds 2013 onterecht en te hoog beboet door de Inspectie SZW
Het financieel dagblad opende vandaag, 19 oktober 2020, met de kop: ‘’Arbeidsinspectie gaf werkgevers onterechte [...]
Reorganiseren, wie moet weg?
Bij een reorganisatie moet je een bepaalde volgorde aanhouden van de ontslagen. Dat heet afspiegelen. [...]
Afscheid nemen van werknemers uit andere Europese landen
Stel je hebt een Spaanse werknemer die hier woont en werkt, maar door COVID-19 ben [...]