073 7200 200

Ontslag bij reorganisatie

Een reorganisatie doorvoeren, doet u niet zomaar, dat snappen wij heel goed. Het brengt veel onzekerheid voor het personeel met zich mee en daarmee ontstaat er automatisch veel onrust binnen uw bedrijf. Het juiste moment van de interne communicatie maakt het verschil tussen een vloeiende of een moeizame reorganisatie.

Aan een reorganisatie zitten ook veel haken en ogen, in juridische zin. Wij helpen u in de praktijk, om alles in goede banen te leiden en grip op de situatie te houden waarbij we u zoveel mogelijk ontzorgen en tegelijkertijd nauwlettend in de gaten houden dat alle regelgeving goed nageleefd wordt. Samen met u ontwerpen wij uw stappenplan voor de reorganisatie.

Reorganisatie ontslag of wederzijds goedvinden?

Het reorganisatie ontslag is onderworpen aan een stramien van (reorganisatie)regels, niet in de laatste plaats de ontslagvolgorde, ook wel afspiegelingsbeginsel genoemd. Maar het is ook mogelijk om in goed overleg het ontslag met uw werknemer te regelen. Beide processen kunnen ook naast elkaar lopen. Het stappenplan voor de reorganisatie is er om dit goed te stroomlijnen.

Voorbereiden en in kaart brengen van de situatie

Het uitvoeren van een reorganisatie begint bij een goede voorbereiding. Zowel de situatie van het bedrijf als de samenstelling van het personeel moet in kaart gebracht worden. Het reorganisatie ontslag, dat via een ontslagaanvraag bij het UWV loopt, is onderworpen aan drie fasen: het indienen van deel A, deel B en deel C.

Voorafgaand aan de aanvraag van de ontslagvergunning beginnen we met een inventarisatie. Hoeveel werknemers heeft u in totaal? Zijn er ook externe medewerkers? Op welke basis is het personeel werkzaam, bijvoorbeeld tijdelijke contracten, nul-uren contracten, eventueel zzp’ers? In welke functies is het personeel werkzaam, en in hoeverre zijn deze functies vergelijkbaar? Daarbij letten we op functie-inhoud, vakkennis en vaardigheden, niveau en beloning. Hoe lang zijn de werknemers bij het bedrijf in dienst en wat is hun leeftijd? Verder is het ook belangrijk wat er in de cao staat. In sommige gevallen kan in het reorganisatie ontslag ook afgeweken worden van de ontslagvolgorde, bijvoorbeeld als een werknemer hele specifieke kennis heeft, die u niet kunt missen. Ook hierover kunnen wij u uitstekend adviseren.

Verplichtingen van de werkgever

We letten er ook op dat er onderzocht wordt of herplaatsing tot de mogelijkheden behoort en dat u ook in dit opzicht aan uw verplichtingen voldoet. Verder is er de verplichting om een transitievergoeding te betalen en kunnen we u hierover advies geven en de berekening voor u uitvoeren.

Collectief ontslag

Als er bij de reorganisatie sprake is van een collectief ontslag, dus bij het ontslag van meer dan 20 werknemers, dan moet er ook overleg plaatsvinden met de ondernemingsraad of andere personeelsvertegenwoordiging en/of de vakbonden. Een sociaal plan kan bijvoorbeeld het resultaat zijn van dit overleg. In een sociaal plan wordt geregeld wat de gevolgen voor de werknemers zijn.

Kortom, een reorganisatie is geen dagelijkse gebeurtenis en heeft veel impact. Wij hebben de kennis van alle juridische mogelijkheden en valkuilen en ook de nodige ervaring in het begeleiden van bedrijven bij een reorganisatie. Hierdoor zorgen we voor een professionele begeleiding wat het u makkelijker maakt en waardoor u vervolgproblemen en onnodige kosten kunt voorkomen.

Wat klanten over ons zeggen

Referenties

Bent u op zoek naar dé specialist in arbeidsrecht? Schakel dan een arbeidsrecht advocaat van Snijders Arbeidsrecht in. Wij werken voor cliënten door geheel Nederland, alsook op de Nederlandse Antillen. Daarnaast hebben we een goed internationaal netwerk, waardoor we ook in internationale arbeidsrechtelijke kwesties de gewenste doelen behalen. Graag onderhouden we ook met u een duurzame relatie, zodat we bij conflicten snel, kostenefficiënt en effectief kunnen schakelen. 

Klantbeoordeling Op basis van 10 referenties
8,8

Nina is een gedreven arbeidsrechtsspecialist en zij adviseert onze HR afdeling over uiteenlopende arbeidsrechtelijke vraagstukken. Naast haar gedrevenheid om altijd het maximale resultaat te willen behalen, is zij ook een fijne sparringpartner. Wij raden Nina zeker aan voor uw bedrijf!

Monique Petstra
HR Manager bij Keune Haircosmetics Manufacturing B.V.

Wij werken sinds januari 2020 met Nina samen. Onze ervaring met Nina is dat zij zich goed verplaatst in ons als werkgever en het type bedrijf dat wij zijn. Ze denkt met ons mee in oplossingen en schetst alternatieven als deze er zijn. Ze is goed bereikbaar en handelt snel. Met inhoudelijke vragen kunnen we bij Nina terecht, want ze voorziet ons snel in een compleet, maar eerlijk antwoord.

Helma Latijnhouwers – Strijbosch
HR Manager bij Würth Nederland B.V.

Bewondering voor de aanpak van een juridisch geschil die jaren aan duurde met een rabiate opponent. Waarbij wij recent de overstap van een niet nader te noemen advocaten kantoor naar kantoor Snijders als een “verlossing” hebben ervaren. Zowel op het communicatieve menselijke vlak als het actief betrokken zijn bij de strijd tussen wilskracht en emotie, waarbij zelfbeheersing een antwoord was. Team Snijders staat pal achter haar cliënt en zal daar waar nodig tot het gaatje gaan met behoud van plichtenethiek binnen de deontologie. Een hoge mate van betrokkenheid tekent Snijders, die verder gaat dan alleen het “afhandelen” van een commerciële aanpak binnen een juridisch geschil.

Het is zeker, indien wij juridische hulp danwel bijstand nodig hebben spreken wij direct Snijders Advocaten aan. Een aanrader voor diegene die betrokken experts zoekt waarbij integriteit en twee voeten op de grond mentaliteit een welkome aanvulling is. Met speciale dank aan mr. Alberta Veen-Brom.

Reno A.J. Meijer – DGA
Meijer Group B.V.

Het laatste nieuws

Actueel

Als gespecialiseerd advocaat in het arbeidsrecht is het van belang om op de hoogte te zijn én te blijven van de actualiteit en laatste ontwikkelingen. Wij publiceren en doceren voorts in het arbeidsrecht. Snijders Arbeidsrecht laat u graag kennismaken met de laatste ontwikkelingen, bijzondere cases en meest interessante vraagstukken.

Wat te doen tegen een opgelegde boete in verband met het overtreden van de Arbeidstijdenwet?
Arbeidstijdenwet In de arbeidstijdenwet zijn regels opgenomen over werktijden (hoeveel uur mag een werknemer maximaal [...]
Webinar data-lazy-src=
Herstructureren in coronatijd? SAVE THE DATE! Snijders Advocaten organiseert op 9 maart 2021 een live webinar [...]
Q&A: Kan ik eigenlijk een ziekmelding van een werknemer weigeren?
In deze Q&A vertelt Thijs van Liempd kort of een werkgever een ziekmelding van een [...]